top of page

Verdens overdosedag 2024 - Fengslene er en viktig arena for å forebygge overdoser


Hvert år, den 31 august markeres den internasjonale overdosedagen. Denne dagen minnes vi de som har mistet livet til overdose og setter fokus på hva som fortsatt må gjøres for å forebygge overdoser i dag og i fremtiden.


Et hvert dødsfall som skyldes overdose er både et tragisk tap av menneskeliv, samtidig som det representerer et folkehelseproblem som kunne ha vært forebygget. I følge Folkehelseinstituttet, har antallet overdosedødsfall vært jevnt stigende de siste årene. I 2023 hadde vi det høyeste antallet overdoser på over 20 år, med 363 personer som døde av en narkotikautløst overdose.


Mange personer som lever med risikofylt rusbruk har opplevd å bli fengslet og en stor andel av de som hvert år dør av overdoser, har tidligere vært i fengsel. Faktisk er overdoser den hyppigste årsak til død i ung alder blant personer som har vært fengslet, både i Norge og internasjonalt. Risikoen for å dø av en overdose er aller størst i de første dagene etter løslatelse. Fengselspopulasjonen er derfor en viktig gruppe å fokusere på når vi ønsker å forebygge overdosedødsfall i befolkningen som helhet.


De fleste dødelig overdoser er knyttet til bruk av opioider, herunder morfin, oksykodon, heroin og syntetiske opioider som eksempelvis buprenofin og fentanyl. Derfor er behandling og forebyggende tiltak rettet mot opioidbruk viktig i arbeidet for å redusere risikoen for overdoser etter løslatelse. Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), er en essensiell behandling for personer med risikofylt eller langvarig opioidbruk. I et nylig publisert studie fra PriSUD prosjektet, fant vi at pasienter med opioidrelatert ruslidelse, og som kom i LAR behandling under fengsling, fikk halvert risiko for å dø av overdose etter løslatelse. Det er derfor veldig positivt at personer med risikofull opioidbruk i økende grad har kunnet fortsette eller påbegynne LAR behandling, også under fengselsopphold.


Siden 2016 har Kriminalomsorgen i samarbeidet med Helsedirektoratet, utarbeidet tiltak for å forebygge overdosedødsfall etter løslatelse fra fengsel og i gjennomføring av straff i samfunnet. Et viktig tiltak er utdeling og opplæring i nalokson nesespray. Økt tilgjengelighet av nalokson er i seg selv ikke forebyggende mot nye overdoser, men kan utgjøre forskjellen mellom liv og død når overdosen først er et faktum. En annen medisinsk behandling, langtidsvirkende naltrexon, kan forhindre opioidutløste overdoser og hjelpe personer med å avstå fra opioider over tid.


Mange kutter kraftig ned på bruken av rusmidler mens de sitter i fengsel. Om langtidsvirkende naltrexon ble tilgjengelig også for personer i fengsel, kunne vi sannsynligvis forebygge flere overdoser blant de som har avsluttet opioidbruk under soning.


Vi har altså flere medisinske behandlingsalternativer for å forebygge dødelige overdoser. Samtidig finnes det ingen  mirakelpille som kan løse de komplekse sosiale og helsemessige utfordringer som personer med ruslidelser og overdoserisiko står i. For de som løslates fra fengsel er det essensielt med tiltak som støtter opp og hjelper i tiden før, under og etter løslatelse. Å løslates alene til gaten med en plastpose i hånda, vet vi helt sikkert at ikke hjelper for å forebygge overdose


Om man er alene når man tar en overdose, hjelper det også lite med  nalokson nesespray i jakkelommen. Vi er avhengige av at de man er sammen med også har nalokson  tilgjengelig– bare på den måten kan vi hjelpe hverandre. Helt avgjørende for en trygg og forsvarlig tilbakeføring til samfunnet er også et tett samarbeid mellom Kriminalomsorgen, øvrige offentlige instanser og ikke minst de frivillige organisasjonene som hjelper og støtter personer som løslates fra fengsel. I Norge er WayBack og Røde Kors Nettverk etter soning, viktige aktører i dette arbeidet.


Alle overdosedødsfall er tragiske og kan forebygges. Gjennom PriSUD prosjektet jobber vi for å sikre evidensgrunnlaget som på sikt kan bidra til  å utvikle og forbedre de ulike tiltakene som gjøres i Kriminalomsorgen, i helsevesenet og i resten av samfunnet. Vi håper at kunnskapsgrunnlaget kan være med på å snu  den negative trenden vi har sett de seneste år,  og dermed bidra til å forebygge at flere mister livet til overdoser.




0 kommentarer

Comments


bottom of page