PriSUD-prosjektet
PriSUD er hovedbetegnelsen på et stort forskningsprosjekt som er blitt utviklet over lang tid ved Senter for rus- og avhengighetsforskning på Universitet i Oslo (UiO). Prosjektet har hele tiden jobbet mot målet om å kartlegge, evaluere og undersøke utfall knyttet til ruslidelser og behandling av disse i fengsel. Med tiden har prosjektet økt i omfang og har i dag to hoveddeler: PriSUD-Norge og PriSUD-Norden. I tillegg har prosjektet en arm inn i forskningsprosjektet PRISONHEALTH - et prosjekt som drives av Thomas Ugelvik ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO.
Delprosjekter
PriSUD-Norge: Bedre helse for personer med ruslidelser i fengsel
PriSUD-Norden: Behandling av ruslidelser i fengselspopulasjonen - en mulighet for bedre folkehelse
PriSUD-Norge har som ambisjon å bedre behandlingen for personer med ruslidelser i Norge. Prosjektet tar utgangspunkt i spørreskjemadata innsamlet blant personer innsatt norske fengsler, samt data fra norske nasjonale- og administrative registre.
PriSUD-Norden har som ambisjon å evaluere behandlingen av ruslidelser blant personer med fengselserfaring i Norge, Sverige og Danmark. Prosjektet har tre deler; en stor registerstudie, en kvalitativ studie og en studie som ser på muligheten for bruk av risikoberegningsverktøy.
Samarbeidsprosjekter
PRISONHEALTH: Prisoner health in healthy prisons
PRISONHEALTH har som ambisjon å finne ut om velferdsstatens helsetjenester i praksis når frem til fengselsinnsatte som trenger dem. Prosjektet er basert på en kvalitativ og en kvantitativ del, hvor PriSUD-gruppa er delaktig i den kvantitative delen.
The Mortality After Release from Incarceration Consortium (MARIC) studien
MARIC-studien er en svært ambisiøs og unik studie som omfatter longitudinelle data fra 28 store studier i 13 land, hvorav PriSUD-prosjektet er en del. Målet med studien er å undersøke dødsfall etter løslatelse fra fengsel.
Kohorter
I PriSUD-prosjektet benyttes i hovedsak to datakilder; to kohorter som vil benyttes til å belyse forskjellige aspekter i prosjektet. Disse kohortene har fått navnene The Norwegian Prison Release Study (nPRIS) og The Norwegian Offender Mental Health and Addiction Study (NorMA).
Alle data som blir benyttet i PriSUD-prosjektet er av-identifisert. I tillegg vil alle resultater vært anonymisert, det vil si at ingen personer skal kunne identifiseres utifra materiale som blir publisert fra studien. Dataene i studien blir lagret gjennom Tjenester for Sensitive Data (TSD).